Başkanımız Ali Dermenci 12.07.2012 tarihinde Ticaret Borsası toplantı salonunda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kırım Kongo (KKKA) Hastalığı” ile toplantıya katıldı.
12 Temmuz 2012 17:51 | 2673 kez okundu
Başkanımız Ali Dermenci 12.07.2012 tarihinde Ticaret Borsası toplantı salonunda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kırım Kongo (KKKA) Hastalığı” ile ilgi toplantıya katıldı.
Toplantıya konuşmacı olarak Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ana Bilim dalı Başkanı Prof. Dr. Zati Vatansever, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Mehmet Özcan, Aile Hekimliği Toplum Sağlık Biriminden Dr.Kadriye Çebi ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nihat Kutluay katıldı.
Toplantının en önemli sebebi İlimizde görülen ve ölümle sonuçlanan kene ısırmalarına karşı vatandaşı uyarmak ve bilgilendirmek olduğu belirtildi. Kene’nin olduğu her yerde Kırım Kongo hastalığına rastlamak kaçınılmazdır. “KKKA hastalığı kenedeki mikropların sebep olduğu ölümcül bir hastalıktır. Bulaşmaması için yapmamız gerekenlerin başında hayvanların üzerinde bulunan keneye ve hayvanların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmamalı. Ayrıca vücutta kene var ise keneyi kısa sürede eldiven ve kene kart ile çıkartmalı bunlar yok ise bez veya naylon poşet ile tutarak çıkartılmalıdır. Şayet keneyi çıkartamıyorsanız en yakın sağlık kuruşluna başvurmalısınız. Şayet riskli alanlarda bulunuyorsanız (Bahçe, bağ, tarla, ahır, orman, orman kenarı gibi yerler) açık renkli ve kapalı kıyafetler seçmelisiniz ve pantolonusun paçalarını çorap içine sokmalı yada çizme giymelisiniz. Şunu açıkça bilmelisiniz kene uçmaz veya zıplamaz. Kene Örümcek ırkındandır tırmanır. Oturulacak yerlere açık renkte örtü sermelisiniz. Şayet vücudunuza kene tırmanıyorsa çıplak elle uzaklaştırmayın. Riskli alandan döndükten sonra vücudunuzun belirli yerlerini mutlaka kontrol etmelisiniz bunlar(diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar kontrol edilmelidir. Farz edelim ki kene tutunması oldu ve 10 gün içerisinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal görürseniz mutlaka ve mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca alo 184 telefon hattından konuya ilişkin yardım da talep edilebilir.