Bölgesel fiyatlandırma yapılmalı
10 Mart 2020 15:48 | 1040 kez okundu
En son 2 Ekim 2019 tarihinde toplanan Ulusal Süt Konseyi 15 Kasım 2019’dan itibaren soğutulmuş çiğ süt fiyatını 2,30 TL olarak belirlemiş ve bu fiyatın 2020 yılının Aralık ayına kadar geçerli olduğunu ilan etmişti.
O günkü toplantıda Türkiye ve Dünyadaki ekonomik şartlar göz önüne alındığında bu süt fiyatının 2020 yılı sonuna kadar geçerli olamayacağını dile getirmemize rağmen maalesef ki toplantıdan böyle bir karar çıkmıştır.
Bugünkü şartlara baktığımızda da Dünya piyasasında yaşanan olumsuz etkiler, dövizin yükselmesi, özellikle yem, makine –ekipman, işçi, enerji fiyatları ve diğer girdilerdeki fiyat artışı göz önüne alındığında bu fiyatın ve tarihin sürdürülebilir olmadığı görülmüştür.
Bölgesel fiyatlandırma yapılmalı
Diğer taraftan üretimde yaşanan düşüşle birlikte süt ve süt ürünlerindeki talebe bağlı olarak birçok bölgemizde yapılan bölgesel anlaşmalarda Ulusal Süt Konseyinin belirlediği fiyatların üzerinde bölgesel fiyatlar yapılmaya başlanmış ve yapılmaktadır.
Bunun neticesinde ya Ulusal Süt Konseyi bir an önce toplanıp süt referans fiyatını güncelleyerek fiyat istikrarını sağlamalı ya da bölgesel fiyatlandırma yapılmalıdır.
Bugün ki girdi maliyetlerine bakıldığında, süt fiyatları 2,5 TL + toplama ve soğutma bedeli olarak belirlenmeli, daha önceki yıllarda olduğu gibi süt sanayicisinin kendisinin karşıladığı toplama ve soğutma bedelinin yine kedisinin karşılamasıyla, üreticimizin eline net 2,5 TL süt parasının geçmesi sağlanacak şekilde Ulusal Süt Konseyi fiyat belirlemelidir.
İlimiz geneline bakıldığında maalesef hem küçükbaş hayvan varlığının hem de büyük baş hayvan varlığının düştüğü gözlemlenmektedir. 2018 ve 2019 yıllarında hayvancılıkta yaşanan krizde birçok anaç ve genç hayvanın kesime gittiği ve para kazanamayan birçok üreticinin de üretimden çekildiği de görülmüştür.
2020’ ye umutlu başladık
2020 yılına geldiğimizde; 21 Kasım 2019 da Ankara’da düzenlenen “Tarım Orman Şurasında” Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşmada; hayvancılıkta yaşanan başlıca sorunlardan birinin, ülkemizde yapılan hayvan ithalatından kaynaklandığı ve bundan böyle çok zorunlu olmadıkça ithalatın yapılmayacağı, yerli besicilerimizin- üreticilerimizin destekleneceğini söylemesiyle ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin tarım şurasında alınan kararları hayata geçirip, uygulamaya başlamasıyla hayvancılık sektörü olumlu etkilenmiş, özellikle kesim fiyatlarının artmasıyla da damızlık ve kesim fiyatları olumlu etkilemiş ve arzu ettiğimiz fiyatlara yavaş yavaş çıktığı görülmüştür.
Beside yaşanan bu artışla birlikte süt fiyatlarında da iyileştirme yapıldığı taktirde emininki, hayvancılık sektörümüzde bir hareketlilik yaşanır, mevcut işletmelerimiz de hayvan varlığını artırarak, üreticilerimizin karlı ve sürdürülebilir bir hayvancılık yapmaları sağlanır.