Lenox (Yem Şalgamı) Tarla Günü Etkinliği

Alternatif kaba yem bitkisi yem şalgamı

21 Haziran 2019 16:48 | 857 kez okundu

Facebook'ta Paylaş

Lenox (Yem Şalgamı) Tarla Günü Etkinliği

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimizin ortaklığında düzenlenen Babaeski İlçesi Taşağıl Köyü’nde Lenox Tarla Günü Etkinliği gerçekleştirildi.

13 Mayıs Pazartesi Günü Babaeski İlçemizin Taşağıl Köyü’nde Saat 11:45 te Başkanımız Ali Dermenci ve İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Funda Eylem Özel önderliğinde Babaeski ve Pehlivanköy İlçe Müdürleri, Babaeski Ziraat Odası Başkanı, İl genel meclisi üyeleri, muhtarlarımız ve birlik üyelerimizin katılımlarıyla Lenox (yem şalgamı) Tarla Günü Etkinliği düzenlendi.

Başkanımız Ali Dermenci Lenox Tarla Günü etkinliğine katılan Birlik üyeleri ile de ayrıca ilgilenerek, kaba yem ihtiyacına büyük katkı sağlayacak olan Lenox (yem şalgamı) hakkında da bilgiler verdi.

Alternatif kaba yem bitkisi yem şalgamı

Dermenci” Hayvancılık sektörünün en büyük ve en maliyetli girdisi hiç şüphe yok ki yemdir. Git gide artan yem fiyatlarıyla mücadele etmenin en önemli yolu da yetiştiricinin kendi yemini kendi üretmesidir. Yeme alternatif olan hayvancılığın kaba yem umudu yem şalgamı, sulama ihtiyacı olmadan yetiştirilen ve dekar başına 10 tona yakın ürün veren bir bitkidir. Babaeski İlçemiz ve bir çok köyünde yaklaşık 4 yıldan fazla ekimi ve hasadı yapılan Lenox yem şalgamı  bitkisi, hayvancılık sektöründe kaba yem ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir yere sahip.

Ayrıca hasat dönemi erken olduğundan ikinci ürün olarak çok rahat ekilebilmektedir.  Kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilen yem şalgamı, hem yeşil olarak biçilip hayvanlara verilebilmekte hem de silajı yapılarak kaliteli hayvan yemi olarak ta kullanılabilmektedir.  Yağ oranı yüksek ve zengin vitaminleri bünyesinde barındırdığından hayvanların süt üretiminde belirgin artışlar olmaktadır.

Daha az maliyetle üretilen lenox yem şalgamı hayvanlar tarafından iştahla sevilerek yenir. Çok iyi sindirilebilen yüksek verimli yem şalgamının kuru maddesindeki protein % 18 - 22 arasında değişir.

Yem ile mücadele etmek için kendi yemimizi kendimiz üretirsek ancak bu şekilde hayvancılıktan ekonomik olarak bir girdi sağlayabiliriz. Aksi halde bu şartlarda değil kar sağlamak tamamen zarar edilmektedir. Bu nedenle tüm yetiştiricilerimize kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişebilen Lenox yem şalgamını ekmelerini tavsiye ediyorum.

Tüm Çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü Kutlu Olsun

Ayrıca toprakla tohumu buluşturup bereket üreten, ekmeğini helal kazanmaktan başka gayesi olmayan, çok çalışan, çok yorulan, alnı terli, fedakâr çiftçilerimizin de “Çiftiler Gününü” canı gönülden kutluyorum” dedi.


Çok Okunanlar