Babaeski Karahalil Beldemizde “Eğitim Semineri”

Yetiştiricileri Bilinçlendirmeye Kesintisiz Devam

26 Nisan 2017 16:24 | 2246 kez okundu

Facebook'ta Paylaş

Babaeski Karahalil Beldemizde “Eğitim Semineri”

Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Kapsamında 25 Nisan Salı akşamı Babaeski İlçesi’nin Karahalil Beldesi Belediye Kültür Salonunda Demirkapı ve Haznedar Köylerindeki yetiştiricilerimizin de katılımlarıyla bir eğitim semineri düzenledi. Bayan katılımcıların da ilgi ve alaka gösterdiği seminerde İneklerde Kuru dönem bakım, besleme ve Buzağı ölümlerinin önüne geçmek için yeni doğan ve gelişmekte olan Buzağıların bakım beslemesi hakkında bilgiler verildi.

Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, asıl hayvanlara bakma işini yapan bayanlara katılımlarından dolayı teşekkür ederek, Bakanlığın destekleme sisteminde değişikliğe gitti konular hakkında bilgiler verdi. Artık desteklerin sadece buzağılara verildiğini belirten Dermenci, Birlik üyelerinin gerekli koşulları yerine getirdiklerinde buzağı başına 500 TL aldığını belirterek, buzağılara gözümüz gibi bakmalıyız dedi.

Dermenci, şunu da söylemeliyim ki buzağı desteklerini hak edebilmeniz için buzağılarınızın 4 ay işletmenizde bulunması ve aşılarının tam olarak yapılması gerekmektedir. Avrupa ülkelerine baktığımızda buzağı ölümleri %5 oranındayken, bizim ülkemize baktığımızda bu oran %25 sevilerinde gözükmektedir. Bunun önüne geçebilmemiz için öncelikle yeni doğan buzağıların doğru bakım ve beslenmesinin nasıl yapıldığını bilmemiz gerekmektedir.  Bizler bu yüzden üyelerimize buzağı bakım ve besleme ile ilgili eğitim toplantıları ve eğitim seminerleri düzenliyoruz ki bu işi uzmanından dinleyerek doğrularımızı yanlışlarımızı görelim ” dedi.  Eğitim toplantıları ve seminerlerin kesintisiz bir şekilde devam ettirileceğini belirten Dermenci, sözü Bakım ve Besleme Uzmanı Ziraat Mühendisi Emrullah Öztürk’e bıraktı.

İlk olarak babadan kalma yöntemlerle bu işin yapılamayacağını belirten Öztürk, doğru bilgi ve yöntemlerle daha karlı bir hayvancılık yapılacağını söyledi.

Öztürk, “Daha karlı ve sürdürülebilir bir hayvancılığın başı buzağı ile başlar. Bu nedenle iyi bir buzağı bakım ve besleme ile buzağı ölümlerinin önüne geçilmektedir. Bir buzağı canlı ağırlığı doğum kilosunun 2.5 katına ulaşınca sütten kesilmesi gerekli. Örneğin 40 kg doğan bir buzağı 100 kg ulaşınca sütten kesilmelidir. Anne sütünü tam ve yerinde alan buzağı hastalıklara karşı da dirençlidir. İneklerde kuru dönem besleme çok önemlidir. Doğuma 2 ay kala ineklere 4 kilo kuru dönem yemi, 4 kilo slaj, sınırsız saman verilmelidir. Bu dönemde kesinlikle besi ve süt yemi verilmemelidir. Süt yemi düvelerde doğuma 20 gün kala, ineklerde ise 10 gün kala verilerek doğuma hazırlanmalıdır. Kuru dönemde doğru besleme ile hayvanlarda son atma, sut humması, döl tutmama, çabuk kızgınlığa gelme ve döl tutma oranının düşmesinin önüne geçilmektedir. Bunun için de kuru dönem besleme hayvancılığın en önemli evresidir. Damızlık gebe düve yetiştiriciliğinde de beslemenin yeri ayrıdır. Kaliteli bir damızlık gebe düve istiyorsak 14 aylıkken 350-400 kg ağırlığında yada boyu 1.35 m ulaştığında tohumlamamız gerekli. Ayrıca düveyi yağlandırmadan bol kaba yem ile bol vitamin mineral ağırlıklı düve yemi ile beslemeli, doğumuna 2 ay kala da kuru dönem yemi verilmelidir. Kaliteli bir doğum ve hayvanlarda sonu atmada bu kuru dönem yemi ile beslemenin ne büyük bir faydası olduğunu göreceksiniz.  Kuru dönem yemi bu nedenle muhakkak temin edilmelidir. Sağlıklı bir ineğin kıl tüy rengi, rumen doluluğu, süt üretimi, dışkısı, bacak ve ayak yapısı kesinlikle yalan söylemez. Bir inek doğuma gireceği zaman kondisyon puanı en fazla 3.5 olmalıdır. Aksi takdirde doğum zor geçer. Bu nedenle doğumuna 2 ay kala kuruda olan inek az yem ile beslenmeli doğumdan sonra ise beslemeyi artırıp, protein ve enerjisi yüksek yemlerle beslenmelidir. Böylelikle kendini toparlanması, yaralarının iyileşmesi ve süt üretimi daha hızlı bir şekilde gerçekleşir “ dedi.


Çok Okunanlar