Başkanımız Ali Dermenci Tarım İl Müd. deki toplatıya katıldı

Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Salonu'ndaki toplantıya başkanımız Ali Dermenci de katıldı.

01 Mart 2012 17:56 | 2795 kez okundu

Facebook'ta Paylaş

Başkanımız Ali Dermenci Tarım İl Müd. deki toplatıya katıldı

Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Salonu'ndaki toplantıya başkanımız Ali Dermenci de katıldı.

Veterinerler yeni yönetmelik hakkında bilgilendirildi. Toplantıda suni tohumlama, tabii tohumlama ve embriyo transferi faaliyetleri hakkındaki yönetmelik hakkında bilgi verildi.

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, "Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama ve Embriyo Transferi Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik 08 Aralık 2011 tarih ve 28136 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin amacı; tek tırnaklı, çift tırnaklı, kanatlı ve suda yaşayan hayvanlar ile an, ipek böceği ve her türlü hayvanın üretim ve ıslahına yönelik, kişi veya kuruluşlar tarafından yapılacak suni tohumlama, tabii tohumlama, embriyo transferi, genetik kopyalama ve diğer biyoteknolojik faaliyetlerin düzenlenmesi, denetlenmesi, uygulama izinlerinin verilmesi; sperma ve embriyo ithalatı, ihracatı, suni tohumlama kayıtlan ile istatistik bilgilerin derlenmesi, Bakanlık tarafından yapılacak suni tohumlama, tabii tohumlama ve embriyo transferi hizmetlerinde ücret alınması, suni tohumlama hizmetlerinin devrinin yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir" dedi.

 "Yönetmelikleri yerine getirmeyenlerin izni 12 ay iptal ediliyor"

Kişi veya kuruluşların bu Yönetmelik hükümlerini yerine getirmediği ya da kayıt ve belgelerde yanlış bilgiler aktardığı, suni tohumlama belgelerini zamanında düzenlemediği ve zamanında il/ilçe müdürlüğüne bildirmediği, kayıt ve belgelerde tahrifatlar yaptığı, hayvana farklı sperma kullandığı durumlardaki gibi usulsüzlükler tespit edildiğinde izinleri il müdürlüğünce 12 ay süre ile geçici olarak askıya alındığına dikkat çeken Çebi şöyle devam etti; "İzni iptal edilen veteriner hekimin sorumluluğunda çalışan veteriner sağlık teknisyeninin de izni iptal edilmiş olur. Bu süre içerisinde izni iptal edilen veteriner sağlık teknisyenleri başka bir veterinerin sorumluluğu altında görev alamaz. Bu süre sonunda il müdürlüğüne tekrar müracaat edilmesi halinde yapılan değerlendirmeler sonucunda kişi veya kuruluşlara gerekli izinler verilebilir. İlimizde 77436 Adet Boğa altı hayvan mevcut olup 2011 yılında bunların 66302 si Suni Tohumlama yoluyla tohumlanmıştır. 2011 yılı Toplam Suni Tohumlama sayısı 94469 dur.

İlimizde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Tareks şirketi, Hayvancılık İşletmesinde çalışan Veteriner Hekimler ile Serbest Veteriner hekimlerden oluşan 110 kişi ile Suni Tohumlama faaliyetleri yürütülmektedir" dedi. Toplantı daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.

Burada yapılan görüşmelerin ardından ise Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile veteriner hekimler arasında suni tohumlama sözleşmesi imzalanarak toplantı sonlandırıldı.

Çok Okunanlar