Süt Çok Önemli !
25 Aral?k 2015 15:02 | 2268 kez okundu
Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci yaptığı yazılı açıklamada,
Dermenci, “Bilindiği üzere bölgemiz ve İlimiz Bakanlığımızın projesi dâhilinde, şap hastalığından ari bir bölge haline getirilmiş, ayrıca diğer hastalıklardan da ari bir duruma getirilmek için çalışılan bir bölge haline gelmiştir.
Bunun neticesinde İlimizde kurulan birçok modern işletmelerin yanı sıra köylerimizde küçük aile işletmelerinde de hayvancılık yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bakıldığında İlimizin başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu görülmektedir.
Bakanlığımızın yaptığı projeler ve çalışmalar neticesinde, hayvancılık ve süt üretiminde bir ivme kazanılmış olup, Bakanlığımızın koordinatörlüğünde et ve süt fiyatlarının belirlenmesinde, Et ve Süt Kurumu 3 yıldan bu yana önemli rol üstlenmiştir.
Biz üreticiler de bu güne kadar Bakanlığımızın belirlediği referans fiyatlarla sütümüzü değerlendirmekteydik. Fakat son 1.5 yılda süt fiyatlarının artmayışı aksine bazı kesimler tarafından süt fiyatlarının düşeceğine dair spekülatif söylemlerde bulunmaları, süt fiyatlarının artmasından ziyade düşürülmek istendiğinin açıkça göstergesidir. Süt fiyatlarının düşürülmek istenmesine gerekçe olarak ta ülkemizde süt fazlalığının olduğu gösterilmektedir.
Ancak bakıldığında süt üretimi ve süt tüketiminde çok büyük bir fark olmadığı görülmektedir. Özellikle bölgemiz ve İlimize baktığımızda bırakın süt fazlalığını, düşen hayvan sayımızla birlikte ciddi bir süt açığı görülmekte, hatta birçok firma başka illerden süt tedarik etmektedir.
Unutulmamalıdır ki, hayvancılık çok zor ve emek gerektiren bir iştir. Özellikle süt sığırcılığı ve süt üretimi zor olduğu kadar çok ta maliyetlidir. Son zamanlarda özellikle döviz kurunun yükselmesiyle hammaddeden ilaca, iş gücünden yıllık artan enflasyonla birlikte girdi maliyetlerimizde de ciddi bir artış olmuştur. Özellikle bölgemiz holstain ırkında bir marka haline gelip, ülkemizin gebe düve ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahiptir. Süt fiyatlarında istikrar sağlanmadığı takdirde büyük özveri ve emeklerle yetiştirilen düvelerin kesime gitmesi engellenemeyecektir. Bu nedenle 2010 yılında yaşanan et krizinin tekrar yaşanmaması için çiğ süt fiyatlarının bırakın düşürülmesini acilen artırılması gerekmektedir.
Yakın zamanda toplanacak olan Ulusal Süt Konseyinden beklentimiz süt fiyatlarının enflasyon oranında artırılmasıyla, süt fiyatlarında istikrar sağlanmasıdır.
Öte yandan üretici ve sanayici birbirini tamamlayan iki unsur olduğundan dolayı, üretici olmadan sanayici, sanayici olmadan da üretici olmayacağının iyi bilinmesi gerekmektedir. Eğer gerçekten bahsedildiği gibi bölgemizde olmasa da Ülkemizde bir süt fazlalığı varsa, Bakanlığımızın süt tüketimi ile ilgili çok güzel bir uygulaması olan, Okul Sütü Projesinin, yılın belli ayından ziyade okul öğretim yılı boyunca verilmesinin daha uygun olacağı görülmektedir. Ayrıca süt tozu üretiminde ihracat desteğinin artırılmasıyla, süt üretiminin geliştirilmesi, kayıt altına alınması, çiğ sütün fazla olduğu dönemlerde, süt tozu yapılmak suretiyle piyasadan çekilerek, süt fiyatlarında istikrarın sağlanmasıyla sanayici de desteklenmiş olacak ve böylelikle süt fazlalığının da önüne geçilmiş olunacaktır” dedi.