İŞTE İCRAAT, İŞTE İHRACAT !

Kırklareli’nden, Azerbaycan’a İhracat !

03 Haziran 2014 15:26 | 3375 kez okundu

Facebook'ta Paylaş

İŞTE İCRAAT, İŞTE İHRACAT !

       Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak, tarihi bir güne imza atıldı ve damızlık birlikleri adına ilk defa damızlık gebe düve ihracatı 02.06.2014 Pazartesi Günü DSYB Çiftliğinde büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

        Törene; Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail GÜLTEKİN, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Danışmanı Prof. Dr. Ersin İSTANBULLUOĞLU, Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa KAYHAN, Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib CAN, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Nahit YAZICIOĞLU, Altyapı ve Çevre İzleme Daire Başkan Vekili Ramazan KOÇAK, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Asya ve Kafkasya Daire Başkanı Dr. Ali Özgür ÖZTÜRK, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan KEÇECİ, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Genel Başkanı Cemalettin ÖZDEN, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Birçok İlin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanları, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, İl Genel Meclis Başkanı Cavit Çağlayan, Bürokratlar, Belediye Başkanları, Oda Temsilcileri ve çok sayıda üye katılım gösterdi.

      Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci şunları kaydetti;

    " Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, bugün 3000’ e yakın soykütüğü,     ve 10.000’i aşkın önsoykütüğü üyesine,   40 personeli, 20 aracı ve 7 şubesi ile, İlimizde Islah ve  kayıt alanında hizmet veren en büyük sivil toplum örgütüdür.

        Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin en önemli görevleri;  

      Islah yani suni tohumlama ve kayıt çalışmalarını en iyi şekilde yapmak ve bununla birlikte  üyelerin ihtiyaç fazlası damızlık gebe düvelerine pazar bulmak ve pazarlamak, üyelerine daha ucuz girdi temini için yem bitkisi tohumlarını tedarik etmek, ekimine destek olmak, girdilerini daha ucuza mal ederek sürdürülebilir, daha karlı bir hayvancılık yapmalarına yardımcı olmaktır.

        Yeni yönetim kurulu olarak göreve geldikten sonra, öncelikli hedefimiz, üyelerimizle aramızdaki dostluk bağlarını güçlendirerek, daha şeffaf, kontrol edilebilen ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı uygulamaktı.

       Bu bağlamda yaptığımız özverili ve yoğun çalışmalarla, öncelikle Birliğimizin bilgisayar ve muhasebe sistemini değiştirerek, siz üyelerimizin uzun yıllardır beklediğiniz, şeffaf ve takip edilebilir bir sistem kurarak, her üyenin görüp anlayabileceği ve takip edeceği hesap ekstrelerini, hem internet sitemize koyduk, hem de belli aralıklarla, üyelerimizin evlerine göndererek, bilgi sahibi olmalarını sağladık.

    Siz, üyelerimizin isteği doğrultusunda, sperma çeşidimizi yenileyip, artırarak suni tohumlama uygulamasında, geçtiğimiz yıllara nazaran yüzde yüzün üzerinde artış sağlandı. Öte yandan, yurdumuzda yaşanan kuraklık ve artan hayvan sayısıyla, yaşanan kaba yem ihtiyacının karşılanması için, siz değerli üyelerimize, vade farkı uygulamaksızın, 2012 yılında 100 tonun üzerinde ilk defa, kışlık Macar fiğ satışını gerçekleştirdik. 2013 yılında da, 170 ton fiğ ve yine ilk defa satılan 20 ton yem bezelyesini de üyelerimizin hizmetine sunduk. Diğer yem bitkileri olan slajlık mısır, yonca ve sorgum sudan otu satışlarımızda da, geçtiğimiz yıllara nazaran, yüzde yüzün üzerinde artış sağlandı.

      Yeri ve konumu uygun olmayan, Pınarhisar Şubemizi, yine siz üyelerimizin isteği doğrultusunda değiştirerek, yeni bir şube ve elemanla hizmetinize sunduk. Demirköy İlçemizdeki artan üye sayımıza daha iyi hizmet verebilmek için, Demirköy İlçemize bir şube ve eleman tedarik ederek, üyelerimizin hizmetine sunduk.

        Siz üyelerimizi yormadan, daha iyi hizmet verebilmek için Kırklareli Merkezde 450 m2’lik hizmet binamızı almış bulunmaktayız. En kısa zamanda hayata geçireceğimiz hizmet binamızda, siz üyelerimize daha iyi hizmet vermek istiyoruz.

       Göreve geldiğimiz günden itibaren yaptığımız şeffaf ve özverili çalışmalar neticesinde, Birliğimize 1000’i aşkın yeni üye katılımı sağlanmıştır.

        Artan üye sayımıza daha iyi hizmet verebilmek için 16 olan araç sayımıza, 4 yeni araç ekleyerek, 20’ye yükselttik. Hizmet kalitesini artırma adına da 35 olan personel sayımızı 40’a çıkardık.

       Önümüzdeki yıl, birlik olarak ilk defa,  Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerimizden oluşan, 5 (beş) Tarım Danışmanımızla, siz üyelerimize danışmanlık hizmeti vermeye başlayacağımızın da,  müjdesini vermek istiyorum.

      2010 yılından bu yana, Tarım İl Müdürlüğümüz ile yaptığımız küpeleme protokolü ile, Kırklareli’ndeki üreticilerimizin tamamının, Devlet desteklerinden en iyi şekilde yararlanmaları sağlanmış ve böylelikle de, Tarım İl Müdürlüğümüz ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimiz, etle tırnak gibi ayrılmaz bir bütün haline gelmişlerdir.

      Bilindiği üzere; Trakya bölgesi, İlimiz Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ, hastalıktan ari illerdir. Ayrıca bu İllerimiz,  İstanbul gibi bir metropole çok yakın olmakla birlikte, gerek fiziki gerekse de uygun iklim koşulları ile, tarım ve hayvancılık yapılabilecek, en uygun bölgelerden biridir. Bu nedenle, elimizdeki avantajları en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir.

      Üstün vasıflı, kaliteli damızlık düveler yetiştirerek, Türkiye’nin damızlık düve ihtiyacını, çok rahat karşılayacak konumdayız. Bizler de, Damızlık Birliği olarak yaptığımız, suni tohumlamalar, tuttuğumuz düzenli kayıtlarla, ve yetiştirdiğimiz birinci sınıf düvelerle, İlimizi, Türkiye’de damızlık düve merkezi haline getirmek için, ciddi çalışmalar yapmaktayız.

        Bunun için, yaptığımız çalışmalar ve verdiğimiz mücadeleler sonucu, bugün il içi ve il dışına olmak üzere, üyelerimizden yaklaşık 1500 e yakın, damızlık gebe düveler, piyasanın üzerinde fiyatlarla toplanarak, sevkiyatları yapılmıştır.

     Birlik olarak, buradaki amacımız, üyelerimizin hayvanlarını değerine yakın fiyatlarla alarak, hem üyelerimizin cebine daha fazla para girmesini, hem de ithalatın önüne geçilerek, ilimiz ekonomisine katkı sağlamaktır.

         İlk defa, 1995 yılında kurulan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri, 19 yılda çok hızlı gelişim kaydederek, önce Merkez Birliğini kurmuş, daha sonra da yaptığı; ıslah, kayıt, küpeleme ve üyelerine verdiği hizmetlerle, Türkiye’deki hayvancılık alanında, en büyük sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir.

       Birliklerin kurulmasında emeği geçen, kurucu üyeler ve birliklerin bu günlere gelmesine vesile olan, bugüne kadar görev yapmış, başkan ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum.

        Damızlık birliklerinin yaptığı ıslah ve kayıt çalışmaları, artık meyvesini vermeye başlamıştır. Yıllardır hayal edip söylediğimiz, “ithal eden değil, ihraç eden bir ülke olmak istiyoruz” sloganımız çok şükür ki artık gerçekleşmiştir.

       Ay’a ilk çıkan astronotun söylediği gibi   “benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım ” sözü, bugün burada da, hayvancılık adına yaşanmaktadır. Belki 80 düve, ihracat için az ama Türkiye hayvancılığı için çok büyük bir adım olacaktır.

       Eğer, Bakanlığımız bizlere ihracat teşvik desteği verirse, bizler de bu ilkini gerçekleştirdiğimiz, ihracatı devam ettirmek istiyoruz.

       Türkiye’deki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri adına, yapılacak olan bu ilk ihracatın, İlimiz Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nden yapılacak olmasının, haklı gururu ve onurunu yaşamaktayız.

         Birlik olarak attığımız bu adımın, çok önemli bir adım olduğunun farkındayız. Türkiye’den yapılacak olan bu ilk ihracatın, Ülkemiz ve İlimiz hayvancılığı için hayırlı olmasını diliyorum.

Bugün, İhracat Düve Teslim Törenimize, katılmanızdan dolayı, tekrar hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım" dedi.

       Daha sonra ise kürsüye Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden davet edildi. Özden şunları söyledi;

        "Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ulusal düzeyde, Ulusal Süt Konseyi ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Üyeliklerinin ve Faaliyetlerinin yanı sıra, Merkez Birliğimiz, Türkiye'nin tamamında örgütlenmiş yapısı 1.600 kişilik çalışanı, 700 araçlık saha hizmet araç varlığı ile kesintisiz olarak hizmet yarışına devam etmektedir. Yaklaşık 1 milyon işletme ve 8 milyon 500 bin baş kayıtlı sığır varlığı ile bulunduğu coğrafyada önemli bir potansiyele sahiptir. 1995 yılından itibaren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile müşterek yürütmüş olduğu ırk ıslahı çalışmaları neticesinde ihracat töreni ile Azerbaycan'a sevk edilecek olan Siyah Alaca Hoştayn ırkı düvelerde süt verim düzeyi olarak 7500 litrenin üzerine ulaşılmıştır.

       Sütün miktarı kadar kalitesinin de önemli olduğu bilinci ile Merkez Birliğimiz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak olarak 2011 yılında başlattığı süt analiz laboratuar projesi ile de sütün yağ, protein, somatik hücre içeriğinin ıslahı alanında da önemli çalışmalara imza atarak Türkiye'de bir ilki daha başarmış bulunmaktadır.

      Ülke içinde yürütmüş olduğu başarılı çalışmaların yanı sıra edinmiş olduğu deneyim ve bilgi birikimini kardeş Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere komşu ülkelerle paylaşmaktadır. Bu çerçevede T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ortaklığından Azerbaycan'ın sığırcılığının geliştirilmesi amacıyla Sabirabad ve Saatli kentlerinde "Bizim Hoştayn" projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında çiftçilerin sığır yetiştiriciliği konusundaki eğitimleri Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından tamamlanarak, ilk etapta 40 aileye 2 şer baş Hoştayn ırkı gebe düve dağıtılarak çalışmalar başlatılacaktır. Projede yer alan yetiştiricilere dağıtılacak gebe düveler ihaleyi kazanan Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından temin edilecektir.

      Türkiye'de sığır ırkı ıslahı konusunda yıllar süren çabanın ürünü olarak bu gün uluslar arası pazarda rekabet gücü yüksek damızlık düveler ve boğa spermaları ülkemizde üretilebilmektedir. Merkez Birliğimizin son dönemdeki yegane' hedeflerinden biri olan, başta Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya damızlık düve ve nitelikli boğa sperması ihraç ederek, Türkiye ekonomisine katkı sağlamaktır. Bu kapsamda Kırklareli İlimizde yetiştirilen 81 baş Siyah Alaca-Hoştayn ırkı Damızlık gebe düve 02.06.2014 tarihinde düzenlenen tören ile Azerbaycan'a ihraç edilecektir."

      Sırasıyla; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci, Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan ve diğer temsilcilerin konuşmalarının ardından, Azerbaycan'a yapılan damızlık gebe düve ihracat töreninin anısına plaketler verildi. Katılımcılar 80 adet düveyi yerinde incelediler. Daha sonra gebe düveler, Azerbaycan'a doğru yola çıktılar.

 

 

Çok Okunanlar