22.02.2013 Cuma Günü Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci "İsrail'de Hayvancılık tesisleri ve yetiştirme teknikleri" konulu bir sunum düzenlendi.
18 Mart 2013 09:22 | 3317 kez okundu
22.02.2013 Cuma Günü Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci "İsrail'de Hayvancılık tesisleri ve yetiştirme teknikleri" konulu bir sunum düzenlendi.
Düzenlenen sunuma Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli katıldı.
Sunumu gerçekleştiren İl Müdürü Hakan Keçeci, konuşmasında ilk olarak İsrail'in konumunu anlattı. Daha sonra günün konusu olan hayvancılığa değinen Keçeci, İsrail devletinin yarısından fazlasında çöllerin bulunduğunu, ülkenin % 20'sinde tarım yapılmasına rağmen ülke ekonomisinde tarımın önemli olduğunu vurguladı. İsrail'de tarım yapılan alanları özetleyen Keçeci, "Hayvancılık genellikle sığır ve koyun üzerinedir. Domuz Yahudiler tarafından yasaklandığı için yok denecek kadar azdır. Ülke 170 bin baş sağmal hayvana sahip. Bir inek ortalama 12 ton süt veriyor. Hayvanlarda yazın daha fazla süt verimi oluyor. Günde üç kez sağım yapılıyor. Süt için kota getirilmiş durumda. İşletme kendi kendine fazla süt üretimi yapamıyor. İşletmelerin bu kotayı geçmesi halinde ceza alıyorlar. Oradaki işletmelerde yem olarak deyim yerindeyse ne buluyorlarsa veriyorlar. Bizim işletmelerimizde böyle yem verilmiyor. Sütten kesilen buzağıları satıyorlar ve günlük 25 litrecivarı süt veren inekler kesime gönderiliyor" dedi.
Keçeci sunumunda İsrail'de hayvancılık ile ilgili yapılan tüm çalışmaları ve İsrail'in nasıl bu alanda Dünyanın önde gelen devletleri arasında gösterilmesini genel hatlarıyla birlikte şu şekilde özetledi; "Bizden daha kötü şartlarda bizden daha fazla süt alıyorlar. Süt üretimi çok mükemmel safhaya geçmiş. Bunun nedeninin genetikle alakalı olduğunu düşünüyoruz. Süt karakteri yüksek genetiğe sahip olan hayvanlar tercih ediliyor. Bunun dışında hayvanlara yedirilen yemleri hazırlayanların profesyonel davranması, enerji dengesi gözeterek hayvanların önünde sürekli yem bulundurup beslemenin yapılması, günlük sağım sayısının 3 kez olması, gezinti alanlarının sürülmüş tarla gibi olması, bunun stresi azaltan tırnak yapısını da doğal yolla törpüleyip düzeltme etkisi, dolayısıyla ayak hastalıklarının azaltılması, verimi düşük hayvanların işletmeden uzaklaştırılarak verip ortalamasının yüksek tutulması."
İsrail ve hayvancılık hakkında
Ülke çapında kurduğu özel sistemler sayesinde tarım alanındaki kıt kaynaklarını en iyi şekilde değerlendiren İsrail, şu anda tarım ve hayvancılıkta dünyanın en çok verim elde eden ülkesi konumunda bulunuyor. Asya kıtasında yer alan bu küçük ülkenin yalnızca yüzde 20'sinde tarım yapılmasına rağmen, tarım ülkenin en büyük gelir kaynaklarından biri. Nüfusunun yaklaşık yüzde 4'ü tarımda çalışırken tarımın ülke ekonomisindeki yeri yüzde 30'dan fazladır. Türkiye'de ise nüfusun yüzde 26'sı tarımda çalışmasına rağmen tarımın ülke ekonomisindeki yeri yalnızca yüzde 13'tür. Tarımın ülke ekonomisine her yıl 1,5 milyar dolar ihracat girdisi var. Ülkenin tarımla ilgili en büyük sorunu hayvanların süt bakımından çok fazla verimli olması. Bu durum küçük piyasa içinde mallarının eritilememesine ve fiyatların düşmesine neden oluyor. Bu durumu düzeltmeye çalışan hükümet çareyi kota koymakta bulmuş. Artık süt üretimi kontrollü yapılıyor. İsrail, tarımda ve hayvancılıkta dünyada en yüksek verimi elde eden ülke konumunda.